Het Alphoornduo

Gerrit Jan Rozendom en Fenny Rozendom-Rozendom houden samen ontzettend veel van muziek en al zolang als ze getrouwd zijn bespelen zij een of meerdere instrumenten, zingen in een koor of zijn dirigent. Samen zijn ze voor 15 jaar terug begonnen om naast de muzikale activiteiten te gaan leren alphoorn spelen.

Het Alphoornduo-Fortissimo is sinds 2006 actief bezig met alphoorn blazen volgens de Zwitserse traditie. Het Alphoornduo blaast op Lussi hoorns gebouwd door Walter Lussi uit Stans gelegen in het Kanton Nidwalden of op de Alpinehoorns gemaakt door Gerald Pot in het Wallis.

Jaarlijks (10 jaar) ging het Alphoornduo op cursus in Soerenberg in het Waldemmetal (Unesco Biosphaerenreservaat) om les te krijgen in blaastechniek,ademhalingstechniek en om nieuwe stukken in te studeren. Aan het eind van de cursus week vond er een concert plaats in het entrum van het dorp waar dan meestal een groep van een kleine 30 personen (allen cursusdeelnemers) tegelijk de ingestudeerde liederen ten gehore brachten. De hele week door werd zoveel mogelijk geblazen in de buitenlucht en als het even kan op een mooie locatie in de bergen met een prachtige echo.

Alphoornduo-Fortissimo kan de hoorns blazen in de stemming Fis/Ges of in de F stemming. De lengte van de hoorns is in Fis/Ges 340 cm en in F 360 cm. Op de hoorns kunnen 16 tonen geblazen worden (de zgn. natuurtoonrij).

Het Alphoornduo blaast 2 stemmig traditionele Zwitserse liederen of klassieke muziekstukken. Ook een aantal geestelijke liederen kunnen gespeeld worden zoals de Alphornmesse, Amazing Grace of het Heilig van Schubert, Grote God wij loven U en Erntedank sonntag. 
Omdat er maar 16 tonen op de hoorns geblazen kunnen worden is het niet mogelijk om alle liederen erop te spelen.

Voorlichting/Presentaties/optredens

Alphoornduo-Fortissimo heeft aan veel activiteiten deelgenomen w.o. diverse keren in bejaardencentra door het hele land of bij bijeenkomsten van diverse clubs.
Medewerking aan het kerstconcert van het mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst in de Bovenkerk Kampen.
Mede begeleiden van een kerkdienst in Wuppertal.
Optredens in Verzorgingshuizen en vakantiecentra in o.a. Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Rijssen ,Arnhem, Roosevelt huis in Doorn, vakantiehuizen in Lemele en Ommen.
Diverse Bedrijfsbijeenkomsten in Zeist, Rotterdam/ Overschie, Amsterdam(google), Bilthoven, Arnhem, Dalfsen.
Medewerking Internationale Bruiloft in Aalsmeer.
Zwitserse avonden voor diverse organisaties clubs en verzekeraars.

Het Alphoornduo-Fortissimo geeft ook voorlichting over de klederdrachten het gebruik en ontstaan van de Alphoorn.
Er wordt uitgelegd hoe het instrument te bespelen is en wat dit van de muzikant eist.
Ook worden andere hoorns en instrumenten getoond en vergeleken met de Alphoorn waaronder de Bazuin, de Sjofar en de midwinterhoorn. Uiteraard kunnen de toehoorders zelf ook een poging doen om op de Alphoorn te blazen en er kunnen foto’s gemaakt worden alleen of samen met het  Alphoornduo.
Het Alphoornduo-Fortissimo heeft naast alle hoorns ook de beschikking over gestemde koeienbelletjes waarmee bijna alle liederen gespeelt kunnen worden zodat de mogelijkheid er is om eventueel samen te kunnen zingen..